Tornar a notícies

Els camps del sud de França, tan a prop i tan desconeguts

L’exili més enllà d’Argelers: Els camps del sud de França, tan a prop i tan desconeguts

Presentació del Grup Còdol pel foment de la memòria històrica

Dimecres, 7 de febrer de 2024

Hora

18 h

Lloc

Memorial Democràtic

(Peu de la Creu, 4, Barcelona)

Formulari d'inscripció

forms.office.com/e/8nZEiqzkZL


Amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, instituït en memòria dels fets esdevinguts el dia 5 de febrer de 1939, el Memorial Democràtic organitza, conjuntament amb el Grup Còdol, una xerrada sobre els camps del sud de França, on van anar a raure centenars de milers exiliats, a partir de la visita que el grup va fer el setembre de 2023 a Gurs, Setfonts, Recebedou, Vernet i Ribesaltes.

Els integrants del grup ens explicaran, en primer lloc, els objectius i les activitats de l’associació i ens mostraran la seva pàgina web, com a eina de contacte i difusió de les seves propostes. Tot seguit, parlaran de la sortida realitzada, en què van conèixer de primera mà la realitat de cada camp. D’una banda, detallaran les característiques i singularitats dels diversos camps, així com el treball de preservació de la memòria dels “amicals” i institucions que en tenen cura. D’altra banda, compartiran la seva experiència i la possibilitat d’establir-hi vincles, que puguin enriquir el treball de memòria sobre l’exili republicà, la deportació i l’Holocaust.

El grup Còdol, que s’ha constituït recentment, està format per docents que durant molts anys han treballat des de diferents àmbits professionals (primària, secundària i batxillerat) i des de diferents especialitats (història, filosofia, llengua i literatura, arts...) per preservar i transmetre a l’alumnat i al seu entorn, els valors de la memòria, concretament la memòria històrica del segle XX, des de la Guerra Civil fins a l’acabament de la 2a Guerra Mundial, anys 30 i 40 del segle XX (guerra, exili, deportació, Holocaust…). Tot i haver acabat la docència activa, mantenen l’interès per seguir formant-se i aportar la seva valuosa experiència tant a altres docents com a les institucions, des d’una perspectiva humana, educativa i filosòfica, aprofundint en el passat com a eina per reflexionar sobre el present i de cara al futur, i contra la deformació històrica o l’oblit.

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info