Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Lluïsa Xifré Morros

Lluïsa Xifré Morros va néixer a Barcelona l’11 de juliol de 1893. Els seus pares eren Teresa Morros i Baldomero Xifré. El seu pare era ebenista i es va fer famós com a constructor de billars i proveïdor de la Casa Reial. En la Guia de España y Portugal, publicada en 1898 per E. López Editor, consta com a inventor de la “banda de goma permanent” de les taules de bitllar”

Desconeixem els  motius que van portar la Lluïsa i el seu marit Ramon a establir-se a Olesa, però sabem que hi van venir a viure l’any 1918. La Lluïsa es va casar en primeres núpcies amb Ramon Bagué Esteve, nascut el 1859 a Lleida; treballava d’escrivent. Al cap de poc d’arribar a Olesa, va néixer la seva primera filla, la Teresa, nascuda el 1919, i després va venir el Ramon, nascut el 1921, i la Montserrat, nascuda el 1929. Aleshores vivien al carrer Indústria.

La Lluïsa, en quedar viuda, es va casar en segones núpcies amb Joan Castells Tost, natural del Masroig, jornaler, qui tenia també tres fills: l’Isidre, nascut a Esparreguera el 1911, el Josep, nascut a Esparreguera el 1912, i la  Maria, nascuda a Olesa el 1917, fruit del seu primer matrimoni amb Teresa Galceran Soler. La Teresa havia nascut a Terrassa l’any 1887 i vivia a Olesa des del 1907.

La Lluïsa Xifré i el Joan Castells  va tenir dos fills més: el Joan i el Lluís, nascuts a Olesa l’any 1931 i 1933 respectivament. El matrimoni, amb els seus vuit fills, vivien al carrer Riera. 

La Lluïsa estava afiliada al PSUC i, a més, era militant activa ja que formava part de la direcció local del partit en representació del col·lectiu femení. Va ser una dona compromesa, que va entendre que calia lluitar pels drets socials i democràtics aconseguits durant la Segona República i que ara, l’amenaça feixista volia esborrar.

El 25 de gener entraren les tropes franquistes a Olesa de Montserrat i aviat començà la repressió contra aquelles persones sospitoses de no donar suport a Franco. La Lluïsa serà detinguda i afusellada a Abrera el 19 de febrer de 1939 juntament amb altres olesans.

 

 

 


Lluïsa Xifré Morros. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info